Godavari Tambekar

This is educational blog.

Breaking

Res ads

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास
Click On Image

बुधवार, १४ ऑक्टोबर, २०२६

8 Useful and Harmful Microbes

 8

Useful and Harmful Microbes


IMPORTANT POINTS:

The organisms which cannot be seen with our naked eyes, are called microbes. They seen with the help of microscope. Many microbes are prokaryotes. ▸ Some microbes are useful for us while some are harmful. Some of the useful microbes are (i) Lactobacilli - These are rod shaped bacteria. The anaerobic i.e. they do not require oxygen for their respiration. They convert milk into yoghur (ii) Rhizobium - These are symbiotic bacteria and are found in the root nodules of leg plants. They do the nitrogen fixation. (ii) Yeast - It is unicellular and eukaryote. Yeast is the process of fermentation process. e.g. in making of bread as well as alcohol. Yeasts repo by the process of budding. ▸ Antibiotics - These are the carbon compounds obtained from some bacteria and fung destroy or prevent the growth of harmful micro-organisms. ▸ The antibiotics which destroy only specific bacteria are called narrow-spectrum antibiotic those which destroy a wide variety of bacteria are called broad-spectrum antibiotics.



SPECIMEN QUESTIONS


(1) Yeast reproduces by the method of

 (1) Cell division

  (2) Spore formation

   (3) Budding

    (4) Fragmentation

     Explanation: Yeast reproduces by budding. Option 3 is correct.




(2) Leguminous plants produce more proteins because of the presence of

 (1) Lactobacilli 

 (2) Chlorophyll

  (3) Rhizobium

   (4) Clostridium

    Explanation: The nodules on the roots of leguminous plants have bacteria Rhizobium in them. They do the nitrogen fixation i.e. convert the nitrogen from the atmosphere into nitrogen compounds. These nitrogen compounds are used in the production of proteins.

     Option 3 is correct.




QUESTIONS FOR PRACTICE



(1)The poisonous chemicals released by fung are called___

 (1) alcohols 

 (2) mycotoxins

  (3) hormones

   (4) antibiotics

Answers-(2) mycotoxin

________________________


(2)In butter milk-______ are present. 

(1) Lactobacilli 

(2) Mycobacterium

 (3) Clostridium

  (4) Penicillium

Answers-(1) Lactobacilli

_________________________


(3)the formation of yoghurt from milk, the - of proteins takes place. 

(1) decomposition 

(2) reduction 

(3) oxidation 

(4) coagulation

Answers-(4) coagulation

__________________________


(4)Penicillin is obtained from 

(1) Staphylococci 

(2) Clostridia

 (3) Penicillium

  (4) Streptococci

Answers-(3) Penicillium

__________________________



(5)The cooked food is spoiled by bacteria- 

(1) Bacillus

 (2) Clostridium

  (3) Typhus 

  (4) Escherichia coli

 Answers- (2) Clostridium

___________________________



(6) In the production of___yeast is notrequired.

(1) bread 

(2) beer

 (3) yoghurt 

 (4) wine

Answers-(3) yoghurt

______________________


(7)In the fermentation process, - gas is produced. 

(1) ammonia 

(2) carbon dioxide 

(3) oxygen 

(4) nitrogen

Answers-(2) carbon dioxide

__________________________



(8) ___is a narrow spectrum antibiotic.

 (1) ampicillin 

 (2) gentamycin

  (3) amoxicillin 

  (4) tetracycline

Answers - (2) gentamycin

_________________________


(9) The patients of disease-should not go to the crowded places. of in 

(1) arthritis 

(2) swine flu 

(3) cancer

 (4) diabetes

Answers- (2) swine flu 

______________________


(10) Yeast-absorbs the pollutant arsenic. 

(1) Yarrowialipolytica 

(2) Alcanivorax 

(3) Saccharomyces cerevisiae

 (4) Lactobacilli

Answers -(3) Saccharomyces cerevisiae

______________________



(11) There is no cure for disease

 (1) Typhoid

  (2) AIDS

   (3) Tuberculosis 

   (4) Malaria

Answers  - (2) AIDS

____________________


(12)__ is a disease caused by bacteria. 

(1) Measles

 (2) Hepatitis 

 (3) Swine flu 

 (4) Pneumonia

Answers -(4) Pneumonia

____________________


(13) is a broad spectrum antibiotic.

 (1) Penicillin 

 (2) Gentamycin

  (3) Erythromycin n re

   (4) Tetracycline

Answers -  (4) Tetracycline

_____________________


(14) Yeast is used to absorb the toxins released during the production of palm oil.

 (1) Yarrowialipolytica 

 (2) Salmonella

  (3) Mycobacterium 

  (4) Alcanivorax

Answers - (1) Yarrowialipolytica

_________________


(15) The disease is caused by protozoa. 

(1) Cholera 

(2) Measles

 (3) AIDS 

 (4) Malaria

Answers -(4) Malaria

_____________


(16) is a viral disease.

 (1) Leprosy

  (2) Malaria 

  (3) Influenza 

  (4) Pneumonia

Answers-  (3) Influenza

___________________


(17) Meat gets spoiled due to 

(1) Clostridium botulinum

 (2) Penicillium

  (3) Lactobacilli

   (4) Staphylococcus

 Answers - (1) Clostridium botulinum

__________________


(18) Lactobacilli the pH of the milk. 

(1) decreases

 (2) increases 

 (3) do not affect 

 (4) doubles

Answers -(1) decreases

________________


(19) Find the odd man out. 

(1) Pneumonia

 (2) Leprosy

  (3) Chicken pox

   (4) Cholera

 Answers - (3) Chicken pox

_______________


(20) Which of the following diseases is communicable? 

(1) Arthritis 

(2) Diabetes 

(3) Cancer

 (4) Pneumonia

Answers- (4) Pneumonia

________________


Hints for difficult questions)


19) Chicken pox is caused by virus, others are caused by bacteria. 

..Option 3 is correct.

कोणत्याही टिप्पण्‍या नाहीत:

टिप्पणी पोस्ट करा